Isnin, 9 April 2012

SIMPOSIUM TEKSTIL SEDUNIA SEMPENA HKK 2012


Majlis Perasmian Simposium Tekstil Sedunia sempena sambutan Hari Kraf Kebangsaan 2012 berlangsung di Dewan Taming Sari, Hotel Royale Chulan pada 27 mac 2012. Majlis disempurnakan oleh Yang Berhormat Dato’ Seri Utama Dr. Rais Yatim, Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan dan isteri Yang Berbahagia Datin Seri Masnah Rais.
Hadir sama ialah Yang Berhormat Dato’ Joseph Salang dan Yang Berhormat Senator Datuk Maglin Dennis D’Cruz, Timbalan-timbalan Menteri KPKK, Yang Berbahagia Datuk Hj. Ab. Ghaffar A. Tambi, Timbalan Ketua Setiausaha (Kebudayaan), KPKK.  Terdahulu kehadiran tetamu kehormat disambut oleh daripada Kraftangan Malaysia seperti berikut Yang Berbahagia Dato’ Haji Sohaimi bin Shahadan Pengerusi Kraftangan Malaysia, Yang Berbahagia Encik Mohd Kamil bin Mohd Ali Ketua Pengarah Kraftangan Malaysia dan Puan Hajah Zuraida binti Mokhtar Pengarah Institut Kraf Negara
Matlamat utama diadakan Simposium Tekstil Sedunia adalah bagi menyediakan satu wadah pertukaran maklumat terkini mengenai reka bentuk inovatif dan amalan-amalan tradisi tekstil terutama sekali dalam rantau ASEAN. Bertemakan “Memperkayakan Komuniti Melalui Inovasi Kraf” Simposium Tekstil Sedunia akan mengetengahkan kejayaan dan usaha berterusan oleh  penggiat atau usahawan dalam mempromosi dan memasarkan produk mereka.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan