Isnin, 9 April 2012

MAJLIS PERASMIAN HARI KRAF KEBANGSAAN 2012
Kraftangan Malaysia telah menganjurkan Hari Kraf Kebangsaan yang berakhir  pada 2 April 201 yang lalu.  Ia  diadakan bertujuan memberi pengiktirafan terhadap penglibatan dan sumbangan usahawan dan penggiat kraf dalam membangunkan industri kraf negara serta meningkatkan pendapatan usahawan kraf sekali gus menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi negara.
HKK 2012 berkonsepkan ‘Pop Art’ berteraskan kepada aliran seni visual yang berkaitan dengan objek atau suasana yang berlaku di kalangan masyarakat dengan menyerlahkan warna ceria dan cerah dan tema pada tahun ini ialah ‘Kraf Penjana Ekonomi Rakyat’ iaitu kemajuan industri kraf berupaya meningkatkan pendapatan usahawan dan pengeluaran produk kraf menjadi satu perniagaan yang boleh menjana pendapatan ekonomi rakyat.
Majlis perasmian HKK2012 yang ke-10 disempurnakan oleh Duli Yang Maha Mulia Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj Ibni Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Alhaj, Sultan Selangor. Turut serta dalam majlis ini ialah Yang Berhormat Dato’ Seri Utama Dr. Rais Yatim dan isteri, Timbalan Menteri I dan Timbalan Menteri II dan tetamu kehormat yang lain.
Sempena majlis perasmian ini juga, Penganugerahan Tukang Ulung 2012 turut diberikan kepada 10 orang usahawan yang terdiri daripada pelbagai bidang. Penerima anugerah menerima sijil penghargaan dan cek berjumlah RM10,000 di atas sumbangan mereka dalam mewarnai industri kraf dengan kemahiran dan bakat yang ditonjolkan menerusi produk yang dihasilkan.  Penghargaan kepada pusat beli-belah juga turut diberikan kepada pusat beli belah yang telah memberi kerjasama dalam menjayakan promosi kraf di tempat mereka. Antara penerima penghargaan tersebut adalah dari Great Eastern Mall, AEON dan Plaza Angsana.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan