Khamis, 8 Disember 2011

KURSUS PRA PERSARAAN
Kursus pra persaraan  ini dianjurkan oleh KPKK bertempat di Suria Cherating, Kuantan, Pahang mulai 30 hingga 2 November 2011. Seramai 14 orang anggota kerja Kraftangan Malaysia terlibat pada kali ini. Kursus ini bertujuan untuk memberi maklumat dan langkah-langkah yang perlu bagi seseorang anggota yang bakal bersara. 

Persiapan dan mengemaskini maklumat peribadi seperti baki cuti, cuti sakit, KWSP,perkiraan pencen,dan perkara-perkara yang menghalang proses pencen. Perkara yang menghalang misalnya ialah yang tidak diurus dengan sempurna seperti cukai pendapatan, tabung pinjaman-pinjaman kerajaan. Dalamasa kursus juga telah diberi pendedahan mengenai dengan mengurus kewangan yang baik. 

Ceramah khusus ini dikendalikan oleh AKPK (Bank Negara) sebagai panduan kepada bakal pesara. Tajuk kesihatan juga diadakan tentang bagaimana seseorang itu boleh mengekalkan tahap kesihatan melalui proses senaman atau kegiatan riadah.  Kegiatan ini akan membentuk mutu kesihatan lebih baik daripada tidak beriadah.  Riadah yang dimaksudkan ialah seperti melakukan aktiviti yang boleh mengeluarkan peluh serta  
mengurangkan mengambil makanan yang tidak bermutu.


Oleh : Encik Misroni bin Haji Sulaiman, Pengarah Bahagian Komunikasi Korporat

Tiada ulasan:

Catat Ulasan