Isnin, 19 Oktober 2009

TEMASYA BUSANA MUSLIM ANTARABANGSA – KRAF TEKSTIL
27 OKTOBER – 1 NOVEMBER 2009
KOMPLEKS KRAF KUALA LUMPUR

Kraftangan Malaysia buat julung-julung kalinya akan menganjurkan Temasya Busana Muslim Antarabangsa - Kraf Tekstil yang akan diadakan bermula pada 27 Oktober hingga 1 November 2009. Temasya yang bertemakan “Kraf Tekstil dan Busana Muslim” ini cuba mengetengahkan keunikan dan kehalusan produk kraf tekstil tempatan sebagai bahan utama dalam penyediaan dan penghasilan busana muslim ke persada dunia.

Tujuan penganjuran Temasya Busana Muslim ini adalah untuk meningkatkan pertumbuhan industri kraf tekstil tempatan melalui penggalakan penggunaan kraf tekstil Malaysia batik, tenunan dan songket serta tenunan etnik Sabah dan Sarawak. Selain daripada itu, melalui Temasya Busana Muslim ini juga diharapkan dapat meningkatkan pendapatan usahawan kraf hasil daripada gabungan dan pencambahan idea dan pertukaran fikiran tentang gaya fesyen muslim terkini. Temasya Busana Muslim juga mengajak masyarakat umum dalam penerimaan fesyen muslim sebagai fesyen universal.

Sepanjang Temasya ini, Kraftangan Malaysia merencanakan pelbagai aktiviti seperti jualan produk kraf tekstil, penjualan aksesori, pameran fesyen busana muslim, peragaan fesyen, demonstrasi kraf teksil, persembahan kesenian dan lawatan berkumpulan.

Temasya Budaya Muslim Antarabangsa yang bersifat komersil ini dapat mencetuskan idea penggayaan fesyen hasil gabungan budaya dan agama serta penggunaan produk kraf tekstil tempatan. Sasaran kepada semua lapisan masyarakat tanpa mengira usia dan agama diharapkan Temasya ini mencapai matlamat menjadikan kraf, busana, budaya dan agama digabungkan dalam penggayaan fesyen terkini.
PERAGAAN FESYEN SEMPENA
TEMASYA BUSANA MUSLIM ANTARABANGSA
Aktiviti peragaan fesyen busana muslim akan diadakan secara harian bermula pada 27 hingga 31 Oktober 2009. Peragaan fesyen ini disertai oleh pereka muda Institusi Pengajian Tinggi Awam dan Swasta, usahawan kraf, pereka fesyen tempatan yang bertaraf antarabangsa termasuk pereka fesyen yang di bawah naungan Persatuan Pereka Bumiputera.
JADUAL PERAGAAN FESYEN
TEMASYA BUSANA MUSLIM ANTARABANGSA

27 Okt. (Selasa)
Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA)
dan Swasta (IPTS)
10 peserta

28 Okt. (Rabu)
Usahawan kraf tekstil
8 Usahawan

29 Okt. (Khamis)
Pereka fesyen tempatan bertaraf antarabangsa
8 Pereka

30 Okt. (Jumaat)
Pereka fesyen di bawah naungan Persatuan Pereka
Bumiputra
(Bumiputra Designers Association)
8 Pereka

31 Okt. (Sabtu)
Malam Gala Temasya Busana Muslim Antarabangsa
10 Pereka

Tiada ulasan:

Catat Ulasan